Overvejer du opdræt.

Hvis du overvejer selv at avle

Hvis du overvejer at din tæve skal have et kuld hvalpe skal du som det første se grundigt på din hund. Har den kvaliteten til at blive brugt i avl?

Hunden skal have en FCI stamtavle for at Hvalpene kan få stamtavle.

Sundheden skal være i orden med HD, AD og OCD røntgenfotografering og billederne indsendes til DKK.

Der laves géntest (blodprøve) for Cystinurie, Thrombopathia, DM, MD og D-lokus, med mindre begge forældre til hunden er testet fri.

Hunden skal på en udstilling og bedømmes på om den har en sund bygning og bevægelser. Der er krav om mindst Very Good på en udstilling hvis hvalpene skal have en basis+ stamtavle.


Hvordan er hundens sind?

Det mentale bliver også givet videre til hvalpene.

Hvis I mener hunden har den kvalitet der skal til skal I tænke på følgende.

Har du tiden til det? Vores race får ofte store kuld og der skal bruges rigtig meget tid på dem. De første uger får man ikke meget søvn. Det er almindeligt at sove ved siden af tæven så man kan holde øje med at hun ikke lægger sig på en hvalp, eller ved store kuld at alle hvalpe får mælk og de mindste ikke bliver skubbet væk. Det er en god idé at tjekke tævens patter igennem mindst én gang om dagen da brystbetændelse kan opstå meget hurtigt.

Når hvalpene bliver større skal der bruges meget tid på håndtering, socialisering og mange forskellige oplevelser med lyde, underlag og forskellige legeredskaber.

Efter hvalpene er blevet 3 uger kommer hvalpekøberne på besøg. Har du 10 hvalpe og flere gerne vil komme på besøg én gang om ugen eller hver anden uger, betyder det at der er besøg de fleste dage.

Husk at lægge penge til side. Der skal laves progesteronmålinger så man finder det rigtige tidspunkt for parringen.

Tæven skal herpesvaccineres 2 gange inden fødsel så hvalpene ikke bliver smittet.

Den han der passer til tæven bor sjælden i nærheden så der skal nok bruges penge til at køre til en han i f.eks Tyskland og hotelovernatning.

Hvis det ender med et kejsersnit om natten eller i en weekend koster det ca. 25.000,-

Tæven skal tjekkes af dyrlægen efter fødslen og have en sammentrækkende indsprøjtning så der ikke gemmer sig f.eks en moderkage der kan give betændelse.


Hvalpene skal stambogsføres og chippes.

Hvalpene skal dyrlægetjekkes inden de flytter hjemmefra og have lavet sundhedsbog og vaccineres.

Hvalpene skal have ormekur 3 gange inden de flytter hjemmefra.

Der er også udgifterne til foder til hvalpene. Vores sidste kuld på 11 hvalpe spiste 7 sække á 12 kg hvalpefoder + 80 kg kød og masser af frugt.

Det er også en god idé at lægge penge til side til en evt. erstatning til hvalpekøberne. Det kan f.eks være en sten der ikke kommer ned i pungen på en hanhvalp som skal erstattes med 15% af købsprisen, eller en hvalp med HD der skal gives erstatning til.

Hanhunden skal betales for parringen. Normalt ligger det på ca. 150 Euro pr. levende hvalp når de er 3 uger.

Vælg en hanhund der passer godt til tæven. F.eks har tæven lidt lyse øjne så vælg én med mørke øjne. Har tæven ikke så stærk en ryglinje så vælg en han med en stærk ryg. Det gælder om at kunne være stolt af sine hvalpe så de giver noget godt til racen og ikke om der er 200 eller 500 km til hannen.

Sørg for at tjekke hannens linjer godt. Dels skal de ikke falde sammen med tævens, men det er ikke nok at han har gode hofter hvis hans familie ikke har. Det giver alt for stor en risiko for at det bliver givet videre.

Sørg for at der er helt klare linjer for hvad der skal betales og om man har ret til en ny parring hvis tæven går tom.


AVLSHANNER.

Vil du tilbyde din han til avl så sørg for at den er tjekket og udstillet på samme måde som med tæven.

Det er på udstillingerne de fleste får øje på hannerne, med mindre han har sin egen hjemmeside.

Sørg for at tjekke en evt. tæves papirer både med linjerne og sundheden. Bed om kopier af det hele. Skulle der være noget galt med hvalpene er det nemt at give hanhunden skylden.

Det er en rigtig god idé at få taget en sædprøve af hannen inden parring så man er sikker på alt er i orden.

Få lavet parringsaftalen på skrift så der ikke kan opstå uenigheder bagefter.

Det er normalt tæven der kommer til hannen. Hvis de kommer fra udlandet så vær evt. behjælpelig med at få reserveret hotelværelse hvor man gerne må have hund med.


Har I spørgsmål så kontakt mig gerne.

Vibeke Enemark