Stambøger

STAMBØGER


Du bør købe en landseerhvalp der har en stambog fra Dansk Kennel Klub. Dansk Kennel Klub udsteder – som den eneste FCI-anerkendte organisation i Danmark – stambøger i overensstemmelse med FCI’s internationale bestemmelser. Vær bl.a. på vagt, hvis du møder forkortelsen fra en spansk piratorganisation F.C.I. (altså med punktummer), som også kan findes på danske stambøger fra organisationer uden for DKK.


En stambog er en anetavle, altså et dokument, som viser hundens ”stamtræ” (ofte med visse sundhedsresultater), så man kan følge med i avlen og få en ret klar fornemmelse af, hvordan ens kommende hvalp kan forventes at udvikle sig. Det er ikke selve papiret i stamtavlen der gør at prisen på en stambogført hvalp ofte er højere end en ikke stambogført hvalp. Det er hele avlsarbejdet med at finde egnede avlspartnere, udførelse, registrering og dokumentation af sundhedsresultater mv.  F.eks. sidder der hos Dansk Kennel Klub dyrlæger og andre fagspecialister og bedømmer røntgenbilleder af hofter og albuer. Disse resultater bliver registreret i DKK’s database hvor resultaterne er offentligt tilgængelign.


Der kan opdrættes Landseerhvalpe med 2 forskellige typer stamtavler inden for DKK:


Basis+ stamtavle

  • På denne stamtavle står ”Avlet efter DKK og KHKG´s anbefalinger”. Det betyder at begge forældre til hvalpene skal være HD fotograferet med resultatet A, B eller C.
  • De skal være AD fotograferet med resultatet 0 eller 1.
  • De skal have opnået mindst Very Good på en anerkendt udstilling.
  • Begge forældre skal have en FCI anerkendt stamtavle.


Basis stamtavle

  • Her er der ingen krav, ud over at der skal dokumenteres at hanhunden har begge testikler på plads i pungen.  Begge forældre skal have en FCI anerkendt stamtavle.


Cystinuria og Thrombopathi og Degenerative Myelopathie (DM) Muskel Dystropfi (MD) og D-Lokus (farvefortyndergénet der giver grå/hvide hvalpe)

  • Skal hunden bruges i avl anbefales der at den bliver testet for Cystinurie, Thrombophatia Degenerative Myelopathie (DM), Muskel Dystrofi (MD) og D-Lokus. 
  • Hvis begge forældre er géntestet fri for sygdommene vil hvalpene også være fri.
  • Hvis kun den ene af forældrene er testet fri vil hvalpen ikke kunne få sygdommene, men vil kunne være bærer og på den måde give det videre hvis den skal indgå i avl.



Nana (2 år) og hvalp (6 uger)